Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η οργάνωση ΤΜΤ

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ Τ.Μ.Τ

*Νέο άρθρο από μέλη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΩΝ ΝΕΩΝ


ΤΜΤ ήταν η οργάνωση που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εξοπλίστηκε μυστικά από την στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Σε αυτή την οργάνωση η Τουρκία διέθεσε εκατομμύρια λίρες, εκπαίδευσε και εξόπλισε δέκα χιλιάδες τουρκοκύπριους σε Κύπρο και Άγκυρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Μοναδικός στοχος της οργάνωσης αυτής ήταν η επανάκτηση της Κύπρου την οποία είχε πωλήσει η Τουρκία στους Άγγλους το 1878. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φατίν Ρουστού Ζόρλου, ο οποίος βοήθησε τόσο στην δημιουργια όσο και στην εξόπλιση της ΤΜΤ καθόρισε τον βασικό της στόχο: «Δημιουργία ανταρτοπολέμου και ένοπλη στήριξη των θέσεων της Τουρκίας και αν παραστεί ανάγκη και το επιτρέψουν οι συνθήκες, γενικός ξεσηκωμός για να τεθεί η Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.»

Κατά τη διάρκεια των ετών 1957-1974, η ΤΜΤ έδρασε και συνέβαλε στα μέγιστα στο να ανοίξει ο δρόμος για την εισβολή το 1974 και για την εκπλήρωση του προαναφερθέντα στόχου της. Κατά τη διάρκεια της δράσης της, η ΤΜΤ δολοφόνησε όχι μόνο Έλληνες αλλά και Τούρκους που δεν τάσσονταν με το μέρος της. Προσπαθούσαν να επιβάλουν τους στόχους τους διά πυρός και σιδήρου. Τρανταχτό παράδειγμα ήταν το πλοίο Ντενίζ, το οποίο 8 μήνες μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου και ενώ την εξουσία είχαν οι Άγγλοι εντοπίστηκε στην περιοχή Αμμοχώστου ένα τουρκικό καϊκι. Το καϊκι αυτό με τριμελές πλήρωμα μετέφερε στην Κύπρο ένα εκατομμύριο σφαίρες, πεντακόσια τουφέκια και έξι χιλιάδες βόμβες. Όταν διαπίστωσε ο καπετάνιος ότι κινδύνευε να συλληφθεί, διέταξε τους άνδρες του να το βυθίσουν μαζί με όλο το φορτίο. Οι Αγγλικές αρχές κατόρθωσαν να συλλάβουν το πλήρωμα και να κατάσχουν δύο κιβώτια τα οποία περιείχαν σφαίρες. Όμως οι Άγγλοι υπόκυψαν στις πιέσεις της Τουρκίας και καταδίκασαν τους τρεις λαθρέμπορους μόνο για κατοχή οπλισμού και τους έστειλαν στην Τουρκία για να εκτίσουν την ποινή τους. Σήμερα μετά απο 40 χρόνια αποκαλύφθηκε πως το τριμελές πλήρωμα αποτελείτο από δυο έμμισθους πολίτες του τουρκικού Υπουργείου Αμύνης και ένα επιλοχία του τουρκικού στρατού. Τα βρετανικά αρχεία στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αλλά και τη δεκαετία του 1960 δείχνουν τον τρόπο που η Τουρκία υπονόμευε την Κύπρο από την πρώτη μέρα ίδρυσής της, έστω κι αν με την υπογραφή της εγγυήθηκε την ανεξαρτησία της και ανάλαβε να προστατεύει τόσο την εδαφική της ακεραιότητα της, όσο και την ασφάλεια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου