Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η Ελληνική επανάσταση του 1821


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

Όταν το 1814 στο συνέδριο της Βιέννης, οι “μεγάλοι” της Ευρώπης συνεδρίαζαν με σκοπό να προστατεύσουν τις μεγάλες αυτοκρατορίες τους και να καταστείλουν οποιοδήποτε επαναστατικό κίνημα παρουσιαζόταν, κάποιοι άλλοι συναντήθηκαν στην Οδησσό της Ρωσίας για να οργανώσουν μια επανάσταση. Τρεις Έλληνες, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ίδρυσαν την Φιλική Εταιρεία που σκοπό είχε τον ξεσηκωμό των Ελλήνων για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ τους από τον τουρκικό ζυγό.

Μέσα στους στόχους που έθεσαν οι ιδρυτές ήταν να μυείσουν όσους περισσότερους Έλληνες μπορούσαν, να αναθέσουν την ηγεσία σε έναν ικανότατο πολιτικό πρόσωπο τον Ιωάννη Καποδίστρια (Έλληνες Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας) και μηδέν αυτού να εξασφαλίσουν κατά κάποιο τρόπο και την υποστήριξη της ίδιας της Ρωσίας.

Ο πρώτος στόχος εν μέρει επιτεύχθει, ωστόσο όμως ο Καποδίστριας θεώρησε την μέχρι τώρα θέση του, σαν υπουργός εξωτερικών στην Ρωσία περισσότερο χρήσιμη για την επανάσταση, τον αγώνα και τον Ελληνισμό ολόκληρο και έτσι δεν δέκτηκε να αναλάβει την ηγεσία και την πολιτική καθοδήγηση του αγώνα. Έτσι, εν τέλει την μεγάλη αυτή ευθύνη αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (Έλληνας – Αξιωματούχος του Ρωσσικού στρατού).

Το 1821 ήταν όλα πλέον έτοιμα για να ξεσπάσει η Επανάσταση. Στις 17 Μαρτίου κηρύσσεται η έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεος στην Μάνη (Βόρεια Ελλάδα) και στις 25 Μαρτίου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους αγωνιστές της Πάτρας (Νότια Ελλάδα). Οι μάχες ατελείωτες και οι θυσίες ηφαίστεια που ξεχείλιζαν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Μέσα στις αντίξοες λοιπόν ευρωπαικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά απολυταρχικά καθεστώτα και την φοβερή “Ιερά Συμμαχία των ισχυρών” της Ευρώπης ο ξεσηκωμός των Ελλήνων είχε και έχει μέχρι σήμερα τεράστια σημασία. Οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν έναν αγώνα άνισο, μακροχρόνιο και εντούτοις οι θυσίες που πραγματοποίησαν έδειξαν το ηρωικό σθένος και τη ψυχική δύναμη των Ελλήνων. Οι αγωνιστές μας, αποτελούν παραδείγματα θυσίας και αγώνα ενός λαού ο οποίος ήταν αποφασισμένος να πεθάνει για να κατακτήσει την λευτεριά του, να γράψει το όνομα του στον επίχρυσο τόμο της Ελληνικής ιστορίας και παράλληλα να διαιωνίσει τα ονόματα των υπέρλαμπρων ηρώων μας.

Το σθένος, η μαχητικότητα, το πείσμα, η ψυχική δύναμη και η ανωτερότητα, είναι τα στοιχεία που πρέπει να μας πεισμώνουν. Ξέροντας όλα αυτά πολύ καλύτερα απ’ τον καθένα, αφού είχαμε την ευλογία να είμαστε απόγονοι αυτών των ανθρώπων, πρέπει να αφήσουμε τα μηνύματα και για τη δική μας Επανάσταση.

Την Επανάσταση που δε θα επανέλθει από συμβιβασμούς, από άγνοια και από τους καναπέδες μας, από το γεγονός της φθοράς της ιστορίας μας, αλλά από την ενθύμηση του ένδοξου παρελθόντος της Ελλάδος μας και της ιστορίας που κουβαλάμε στις πλάτες μας σαν απόγονοι των μαχητών και πολέμιων της αδικίας όλου του κόσμου.

Διότι η ύψιστη αξία, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ούτε αγοράζεται, ούτε χαρίζεται, ούτε πουλιέται.

ΑΠΛΑ ΚEΡΔΙΖΕΤΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου